LLETRA DE CONVIT

Als membres de l’Església Catòlica de Mallorca i de les altres confessions cristianes amb qui compartim un mateix amor per un mateix Senyor; als ciutadans de la nostra benvolguda terra, a tots, el bon desig de la pau i de l’esperança.

En l’avinentesa del setè centenari de la mort del Beat Ramon, volem acostar-nos al seu misteri, tot fent memòria del seu missatge, agraïts pel miracle de la seva fe. Per tal que puguem esbrinar el futur que Déu hi amaga per a nosaltres avui.

+ Llegeix més

Lletra de Convit en altres idiomes
es_ES ESPAÑOL ENGLISH
DEUTSCH PORTUGUÊS
ITALIANO FRANCES

NOTÍCIES

La figura de Ramon Llull arriba a tot el món gràcies als vols d'Air Europa
La figura de Ramon Llull arriba a tots els racons del món gràcies a Air Europa. Un vídeo a bord de 2 minuts de durada, que es projecta a tots els vols nacionals i internacionals de la companyia, mostra els llocs lul·lians per excel·lència de Mallorca, com són el Monestir de Miramar, la Real, Basílica de Sant Francesc i Santuari de Cura.

La projecció s’emmarca en el conveni signat entre el Bisbat de Mallorca i Air Europa en vista a la celebració del 700 aniversari de la mort de Ramon Llull. En virtut de l’acord, Air Europa dóna a conèixer a bord dels seus avions tant la figura de Ramon Llull com les activitats que se celebren amb motiu d’aquest esdeveniment històric. Entre altres actuacions, Air Europa ‘batiarà’ un avió de la seva flota amb el nom de “Ramon Llull” la propera primavera de 2016. També s’ofereix informació sobre les activitats de l’Any Ramon Llull a la Revista Europa i als vídeo spots que s’emeten als vols de la companyia.

Podeu veure el vídeo aquí:
https://youtu.be/r9tb-ISMrh4

Presentació de la Carta Pastoral 'Cercant l'Amic a l'Amat' del Bisbe Javier Salinas

 

 

 

Cercant l’Amic a l’Amat és el títol de la nova Carta Pastoral escrita pel Bisbe de Mallorca, Mons. Javier Salinas, la presentació de la qual s’emmarca en el 700 aniversari de la mort del Beat. El passat 27 de gener va ser presentada al públic per tres lul·listes d’excepció, Mn. Teodor Suau, Mons. Jordi Gayà i la Dra. Maribel Ripoll a l’antiga escola de la Sapiència. La Carta Pastoral descriu la figura de Ramon Llull des d’alguns vessants, primordialment del Llull missioner, com a conseqüència lògica de la seva conversió. També ofereix les actituds que fan possible l’evangelització del món segons Ramon Llull i quatre grans tasques per a l’hora present.

 

Celebració de la memòria de la Conversió de Ramon Llull a la Basílica de Sant Francesc
Les celebracions tradicionals que, entorn de la festa de la Conversió de Sant Pau, recorden la conversió del Beat Ramon Llull cobren enguany, amb motiu de l’Any Jubilar del setè centenari de la seva mort, un relleu especial. Amb tal motiu la basílica de Sant Francesc es va vestir de gala per la Missa de la Conversió de Sant Pau, memòria de la conversió del Beat Ramon Llull, que presidí, Mn. Gerard Villalonga Hellín, Administrador Diocesà de Menorca.

 

La Basílica de Sant Francesc acull l'acte d'obertura de l'Any Ramon Llull

 

Set bisbes participaren a l’acte d’obertura de l’Any dedicat a commemorar el 700 aniversari de la mort de Ramon Llull. Una desfilada festiva, una eucaristia solemne i un concert varen donar el sus a l’Any Ramon Llull a la Diòcesi aquest 27 de novembre.
Des de la Plaça Major de Ciutat —lloc on, segons la tradició, va néixer el Doctor Il·luminat— va partir una comitiva cap a la Basílica de Sant Francesc. Xeremiers, confrares de Palma, bisbes, sacerdots i poble feel varen formar part part de la desfilada, on el Bisbe de Mallorca es va dirigir als presents per animar-los a celebrar amb joia els actes: “Un poble que sap honorar els seus avantpassats, és un poble que té futur”, va afirmar. Arribats a la Basílica de Sant Francesc, els bisbes assistents es dirigiren al sepulcre del Beat Ramon Llull, dipositaren una corona de flors i varen encendre un ciri.

El Sant Pare, el Papa Francesc, ha concedit que aquest any lul·lià, fos també any jubilar, que coincidirà amb l’any jubilar de la misericòrdia instituït pel mateix Papa. Així s’ha volgut començar aquest any en el lloc on va néixer el Beat per anar festivament cap a la basílica de St. Francesc on reposen les seves despulles. A les 18:30 h va tenir lloc l’Eucaristia presidida pel Secretari per la Congregació per la Doctrina de la Fe, Mons. Lluís Francesc Ladària. L’Eucaristia comptà amb la participació de més de 80 cantaires de Sant Francesc i desenes de sacerdots.

Acabada la celebració, el temple es va omplir de música medieval a càrrec del Mestre Jordi Savall, l’orquestra Hespèrion XXI i la Capella Reial de Catalunya: Sirventès, planys i danses profanes de trovadors, trouvères i joglars varen ser l’homenatge musical de Savall a l’efemèride. Sota el títol “Temps de conquestes, de diàleg i de conhort”, es pogueren escoltar les músiques religioses i espirituals més representatives del moment, totes elles acompanyades amb les músiques orientals d’origen àrab o jueu que ens recordaren, amb la seva emoció i bellesa, els moments més importants de la vida de Ramon Llull, els seus viatges i els fets històrics més rellevants de la seva època.La festa del beat Ramon Llull se celebrarà 27 de novembre a les 19,30 h amb una solemne eucaristia a la Basílica de Sant Francesc presidida pel Bisbe Javier Salinas. A les 20,30 h, al saló d’actes del col·legi Sant Francesc, tendrà lloc l’acte acadèmic a càrrec del P. Joan Nadal sobre “Ramon Llull i l’Orient”.

La Diòcesi elabora dos quadernets de catequesi sobre la figura de Ramon Llull per a infants i joves

 

 

 

La Diòcesi de Mallorca ha elaborat dos quadernets catequètics per ajudar als infants i joves a trobar-se amb Jesucrist a través de la figura de Ramon Llull, aprofitant la conmemoració del 700 aniversari de la seva mort. Els quadernets, que duen per títol “Camí cap a l’amat”, s’han concebut com un mòdul catequètic que tant es pot integrar en diverses sessions de la catequesi habitual que realitzen els infants i joves o bé es poden treballar en sortides de caps de setmana o campaments. El material ha estat elaborat sota la supervisió d’un pedagog i parteix d’una carta elaborada per Mn. Teodor Suau en la qual, suposadament, el beat s’adreça als joves per explicar-los el seu procés de conversió i de seguiment de Jesucrist. A través de diverses activitats es pretén que els infants i joves es puguin identificar amb Ramon Llull perquè puguin fer ells també el seu procés de fe. Per completar aquesta catequesi el SIC també ha editat un breu vídeo d’animació en el qual es representa la vida del beat.

Aquests materials es varen presentar als catequistes de Mallorca en una trobada que es va celebrar el dissabte 12 de desembre a la Basílica de Sant Francesc de Palma. En la trobada el Bisbe de Mallorca, Javier Salinas, també va presentar la Carta Pastoral “Cercant l’amic a l’amat” que ha dirigit als fidels per convidar-los a apropar-se al testament espiritual del beat. Amb aquesta carta el Bisbe el vol donar a conèixer com un exemple per als cristians d’avui per la seva confiança en Déu, que el va dur a emprendre llargs viatges plens de perill per anunciar la seva fe al món musulmà amb l’única arma del diàleg. Tant la Carta Pastoral com el material catequètic es poden adquirir a la llibreria diocesana.

 

Les V Jornades d'Estudis Històrics se centren en la figura del Beat Ramon Llull

 

 

 

 

 

 

Demà comencen les V Jornades d’Estudis Històrics de la Seu de Mallorca. Enguany estan relacionades amb el Beat Ramon Llull i la seva relació amb la Seu, el Capítol i el context històric d’aquella època en el marc de la Catedral i, per extensió, de la Diòcesi de Mallorca. Tendran lloc demà dijous 10 de desembre (tot lo dia) i divendres 11 de desembre de 2015 (matí)

LLOC: Residència de Sant Pere i Sant Bernat (carrer Sant Bernat, 1 – Palma)

DIJOUS 10 DE DESEMBRE

MATÍ
09.45 Inscripcions
10.00 Presentació
10.15 Conferència inaugural Teodor Suau Puig. Ramon Llull i la Seu; la Seu i Ramon Llull
11.15 Pausa
11.45 Albert Cassanyes Roig. El Capítol catedralici de Ramon Llull
12.10 Aina Escobar Sánchez. El culte a Ramon Llull a través de les celebracions a ell dedicades. Mallorca segle XVIII
12.35 Pere Fullana Puigserver, Maria del Mar Escalas Martín i Sebastián Escalas Sucari. La participació del Capítol de la Seu en els projectes d’erigir un monument cívic a Ramon Llull
13.00 Presentació del llibre de les actes de les IV Jornades
13.30 Visita a l’exposició “El viatge de Ramon Llull”, al Museu Diocesà amb Catalina Mas Andreu

HORABAIXA
16.00 Francisco José García Pérez. El Cabildo catedralicio y el patronazgo del culto luliano durante el siglo XVIII
16.30 Francesc Ramis Darder. El rerefons bíblic de l’argumentació del jueu en el llibre segon del “Llibre del gentil i dels tres savis”
17.00 Maribel Ripoll Perelló. De bisbes i catedrals en l’obra de Ramon Llull

DIVENDRES 11 DE DESEMBRE

MATÍ
10.00 Mercè Gambús Saiz. La Capella del Sagrat Cor. La memòria lul·liana a la Seu de Mallorca
11.00 Pausa
11.30 Andreu Josep Villalonga Vidal. Lul·lisme i promoció artística a la Seu. El retaule de sant Jeroni
12.00 Miquela Forteza Oliver. Les estampes lul·lianes de la Imprenta Guasp
12.30 Visita a la Seu amb Mercè Gambús Saiz i Catalina Mas Andreu
13.30 Cloenda i lliurament de certificats

Tarifes especials en el Meliá Palas Atenea i TRYP Palma Bellver
Meliá Palas Atenea i TRYP Palma Bellver, dos dels hotels més emblemàtics de la ciutat de Palma, tenen l’honor d’oferir la seva hospitalitat i la qualitat de servei per la qual són reconeguts, a tots els assistents de la celebració del Congrés Ramon Llull 700, a Palma de Mallorca del 20 al 29 novembre 2015. Pot fer la seva reserva a través d’aquest enllaç: http://meetings.melia.com/es/RAMONLLULL.html Per a qualsevol consulta: Meliá Palas Atenea: 971 28 14 00 comercial.palas@melia.com TRYP Palma Bellver: 971 22 22 40 grupos.tryp.bellver@melia.com

 

 

 

 

 

L’artista canari Pepe Dámaso reinterpreta a la Parròquia de Santa Eulàlia la llegenda de l’entrada a cavall al temple per part de Ramon Llull mentre perseguia a una dama de la qual estava enamorat. En l’exhibició Llum de Llull, que es va presentar el passat dilluns 23, el visitant contemplarà una vintena de retrats i dues escultures realitzades pel creador. L’exposició demostra que “Dámaso està impregnat de la llum lul·liana”. “En l’exhibició l’artista redescobreix el retrat i ens desvetlla la seva particularíssima visió sobre Ramon Llull, una visió que ens obre les portes de la seva ànima poètica”, resumeix la comissària de l’exposició, Carmensa De la Hoz. Dámaso ha trobat en la figura de Llull una “crida a la inspiració d’uns troballes pictòriques que tracten de mostrar l’infinit i el misteriós des d’una calculada ingenuïtat”.
En aquest context, i amb motiu de la inauguració de la mostra, Julio Sánchez Rodríguez va pronunciar una conferència titulada “Els missioners mallorquins a Canàries: mètode lul·lià d’evangelització”.
L’exposició es podrà contemplar a la Parròquia de Santa Eulàlia fins al 8 de desembre.

Reunió de la comissió organitzadora del 700 aniversari de la mort de Ramon Llull (2015-2016)

A punt de començar l’Any Ramon Llull, en el 700è aniversari de la mort del Beat, s’ha restaurat el Retaule dedicat al beat de la Parròquia de Sant Miquel de Palma, amb la finalitat d’enaltir la seva figura conservant i restaurant una de tantes obres dedicades a ell. La restauració s’ha dut a terme per l’equip tècnic que conforma el Taller de Restauració del Bisbat de Mallorca, amb una durada de tres mesos i ha estat subvencionada pel Consell de Mallorca.

 

 

 

 
Dades historicoartístiques
Des de mitjan del segle XVII, les seves representacions son molt freqüents en múltiples llenços, individualment o formant part de retaules, d’esglésies parroquials de tota l’illa. El retaule de la parroquial de sant Miquel, de finals del segle XVII, presenta un programa iconogràfic articulat a partir de la figura del beat Ramon Llull i amb la incorporació de temes hagiogràfics, representats tots ells en pintura sobre tela. Així ens trobam al carrer central del cos principal, la pintura que representa a Ramon Llull afligit i abraçat a la Creu i en la predel·la, tres pintures que narren escenes biogràfiques del beat. A l’àtic i carrers laterals del cos principal hi figuren representats diferents sants; a l’àtic, sant Vicenç Ferrer i sant Francesc Xavier; i als carrers laterals del cos principal sant Bernat a la dreta i a sant Ignasi de Loyola a l’esquerra. Totes l’obra pictòrica és obra barroca i coetània al retaule, encara que d’autor desconegut, excepte sant Bernat i a sant Ignasi de Loyola, obres de Vicenç Matas, de finals del segle XIX.

Destaca entre elles, la pintura central de la predel·la, on es narra l’enterrament de Ramon Llull a Palma, on una extensa comitiva on conflueixen el poder eclesiàstic i el civil, acompanya al cos del Beat sobre una llitera sumptuosa, i recorre en processó la ciutat, potser en el tram corresponent a l’actual passeig del Born. Aquesta pintura, representa el mateix tema, amb variants i amb un format més reduït, a la pintura de Miquel Bestard que llueix a l’Ajuntament de Palma.

Pel que fa a l’estructura arquitectònica, consta de predel·la, un sols cos dividit en tres carrers i àtic coronat per un frontó curvilini. El retaule descansa en un sòcol de pedra amb un altar adossat a la part central.

Conservació de l’obra
Pel que fa a l’estat de conservació general de l’obra, es classifiquen les principals alteracions amb les causades pels factors ambientals i, sobretot per factors antropològics. Les primeres, modifiquen i alteren les propietats intrínseques dels materials, produint-se el seu envelliment natural. Les darreres, causades per la ma de l’home, estan relacionades directament amb el culte i amb el seu manteniment: la il·luminació antiga amb ciris o encensers, han afavorit la presència de sutge en suspensió, que dipositada sobre el retaule, ha enfosquit el seu aspecte. Les instal·lacions lumíniques modernes que afegeixen cablejat i altres elements elèctrics. Les neteges poc adients, que han pogut propiciar el desgast de la metal·lització i la policromia.

Modificacions d’aspecte com són: la incorporació de noves pintures als laterals del cos principal i a l’àtic, per degradació de les anteriors o per interès a incorporar determinats sants; la modificació dels elements que constituïen l’altar per fer lloc al seient de l’organista; repolicromies que han ocultat, suposadament per moda, la capa pictòrica original, sobre tot en els blaus i vermells de l’arquitectura.

Procés de conservació i restauració
A l’hora d’iniciar la restauració, s’inicià pel desmuntatge de l’altar i trasllat a taller, on s’ha pogut completar els volums perduts i avançar en la seva restauració. També es retiraren les pintures de la predel·la i la ubicada a l’àtic, per dur a terme la seva restauració a les dependències del taller de Restauració i alleugerir les feines “in situ” sempre més costoses. Amb la retirada de la pintura de l’àtic va quedar al descobert una pintura mural aplicada al mur posterior del retaule i que representava en aquesta zona un capet d’àngel alat, típic del barroc. La pintura s’estén per tot el mur quedant ocult pel mateix retaule. És de factura senzilla i degué ornamentar la capella abans de la col·locació del retaule de Ramon Llull. Aquesta dada ha quedat enregistrada i afegida a la documentació generada en aquesta restauració.

Seguint amb la proposta d’ intervenció es va seguir amb la desinsectació i consolidació matèrica i estructural del suport ligni, la reintegració dels volums més evidents, l’estabilitat de les capes policromes amb la fixació i estucat, la recuperació de la tonalitat cromàtica amb la retirada de les capes superficials i de la lectura global amb la reintegració pictòrica de les llacunes. En el desenvolupament d’aquestes tasques restauradores, el més costós ha estat la retirada de les capes superficials formades per fums i vernissos oxidats. La profusió d’elements decoratiu tallats de motius de fruites, vegetals i florals i l’alternança de daurats i platejats amb colra, ha fet més laboriosa i minuciosa la neteja. Així es localitzen zones daurades amb pa d’or fi, zones platejades amb colra a imitació de l’or i d’altres on s’han emprat de forma intercalada. Tant l’or aplicat com la plata amb colra sobreposada son d’una qualitat i tècnica excel·lent i es mantenen en molt bones condicions de conservació. Retirada la bastida un cop finalitzades les fases d’intervenció del retaule s’instal·là l’altar ja net, amb els volums refets i estucats per a procedir a la reintegració pictòrica i acabats finals.

Canvis en la sessió del primer dia del Congrés
I: Ramon Llull i el projecte missional Dia 25

  1. a) Església i societat

Moderador: Paolo Evangelisti 9’30-10’45:Albert Soler 10’45-11’00  Descans 11’00-11’55  Maribel Ripoll 12’00-12’55 Joan Andreu

Signat el conveni entre el Bisbat de Mallorca i Air Europa per a l'Any Ramon Llull
hidalgosalinas El Bisbat de Mallorca i Air Europa han signat un acord de col·laboració en vista a la propera celebració del 700 aniversari de la mort de Ramon Llull. Mons. Javier Salinas, Bisbe de Mallorca i María José Hidalgo, Directora General d’Air Europa, han estat els encarregats de signar el document de col·laboració avui al Palau Episcopal. Air Europa donarà a conèixer a bord dels seus avions tant la figura de Ramon Llull com les activitats que es celebrin amb motiu d’aquest esdeveniment històric. Entre altres actuacions, Air Europa ‘batiarà’ un avió de la seva flota amb el nom de “Ramon Llull” la propera primavera de 2016. També s’oferirà informació sobre les activitats de l’Any Ramon Llull a la Revista Europa i als vídeo spots que s’emeten als vols de la companyia. El Bisbe de Mallorca, Mons. Javier Salinas, s’ha mostrat molt satisfet amb aquesta col·laboració ja que, segons ha manifestat, “és molt important la participació de la societat civil en aquest esdeveniment”. Una iniciativa que permetrà, ha afegit, donar a conèixer “no només la figura de Ramon Llull sinó també el seu missatge”. Per la seva banda, la directora general d’Air Europa, María José Hidalgo, ha destacat en la signatura de l’acord el suport de la companyia a aquest esdeveniment i a les diferents activitats que es desenvoluparan per commemorar-ho.
Ja a la xarxa la pàgina web de l'Any Ramon Llull
fwebllull700 Inclou notícies, actualitat, enllaços d’interès… www.ramonllull700.com. És la web que conté tota la informació sobre els esdeveniments previstos per a l’any dedicat a difondre la figura de Ramon Llull, amb motiu del 700 aniversari del seu traspàs. La Comissió Diocesana d’actes, encarregada de la cura de la pàgina. La web, que serà disponible en diferents idiomes, actualment es pot consultar en català. Inclou notícies, actualitat, enllaços d’interès… Pròximament informarà del Congrés Internacional que organitza la Comissió Acadèmica de l’Any Ramon Llull. L’Any Ramon Llull té com a objectiu estudiar i difondre, amb el màxim respecte i competència, el pensament de Ramon Llull, un dels teòlegs i escriptors més destacats de l’Edat Mitjana, no tan sols en els territoris de parla catalana, sinó en tota la tradició europea, podent considerar-lo com el mallorquí més universal de tots els temps.
El Papa Francesc lloa la figura de Ramon Llull
lloafigura         11 de febrer de 2015 En les breus paraules que ha dirigit al Bisbe de Mallorca, Mons. Javier Salinas, el Papa Francesc ha lloat la figura del Beat Ramon Llull, “un exemple de diàleg interreligiós també avui”. Els 100 peregrins que han participat en l’audiència general dels dimecres, a més de les principals autoritats polítiques illenques han pogut sentir a prop el bisbe de Roma, que ha demanat als mallorquins que continuïn resant a Déu amb la intercessió del beat Ramon Llull. El Bisbe de Mallorca, Mons. Javier Salinas, ha fet entrega al Sant Pare de dos volums amb obres de Ramon Llull, el Blanquerna i Nostra Dona Santa Maria. A més, els peregrins han regalat al Papa un medalló amb una imatge de Sant Alonso Rodríguez, obra del P. Miquel Garau, SJ. Recordem que el Sant Pare ha manifestat en diferents ocasions la seva devoció al sant. Acte seguit s’ha celebrat una eucaristia d’acció de gràcies a la capella de la Casa General dels Jesuites de Roma, presidida pel Bisbe Javier. L’acte central de l’horabaixa ha estat la conferència i posterior recepció a l’ambaixada d’Espanya davant la Santa Seu. Mons. Jordi Gayà ha pronunciat la conferència “Ramon Llull, un sant per a la missió al segle XXI”. L’ambaixador Eduardo Gutiérrez Sáenz de Buruaga ha estat l’amfitrió de la delegació mallorquina present a Roma. L’horabaixa, la delegació balear es traslladarà a l’ambaixada d’Espanya davant la Santa Seu, per assistir a la conferència «Ramon Llull, un sant per a la missió al segle xxi», a càrrec de monsenyor Jordi Gayá, director de l’Institut Superior de Ciències Religioses de Mallorca. Demà dijous el grup assistirà a una Eucaristia a l’altar de la capella de Sant Josep la Basílica de Sant Pere del Vaticà, presidida pel Vicari General de la Diòcesi, Mn. Antoni Vera.  
La Comissió Diocesana organitzadora del 700 aniversari de la mort del Beat Ramon Llull es reuneix a Palau Episcopal
fcomissio202 Avui dimecres 2 d’abril ha tengut lloc una nova reunió de la Comissió Diocesana que coordina els actes del VII centenari de la mort de Ramon Llull i de l’Any Ramon Llull convocat per la Diòcesi de novembre de 2015 a novembre de 2016. A la reunió s’han parlat de les activitats previstes per a l’Any Ramon Llull, que s’iniciarà el 27 de novembre de 2015 amb l’obertura solemne de l’Any amb una missa a la Basílica de Sant Francesc i un concert de Jordi Savall. Fins el mateix dia de 2016, es duran a terme diverses activitats emmarcades en tres grans àmbits: espiritualitat i devoció, cultura i commemoracions. S’elaboraran diversos materials devocionals, catequètics i didàctics per divulgar la figura de Llull, i s’impulsaran peregrinacions i concentracions als llocs lul·lians. Altres iniciatives culturals són diverses exposicions divulgatives a Palma, Barcelona i Roma; exposicions de còmics inspirats en la vida del beat, conferències, congressos internacionals i concursos artístics. Aquest aniversari té com a objectiu estudiar i difondre, amb el màxim respecte i competència, el pensament de Ramon Llull, un dels teòlegs i escriptors més destacats de l’Edat Mitjana, no tan sols en els territoris de parla catalana, sinó en tota la tradició europea, podent considerar-lo com el mallorquí més universal de tots els temps.  
Santa Teresa i Ramon Llull, units en una conferència
teresallull A càrrec del Dr. Jordi Gayà i del P. Agustí Borrell.

El dia de Sant Josep, patró dels Carmelites descalços de Catalunya i Balears i del Seminari, santa Teresa de Jesús va compartir amb Ramon Llull la sessió acadèmica sobre l’experiència mística de tots dos en la Jornada de les Facultats (de Teologia, de Filosofia i Antoni Gaudí) celebrada a l’Aula Magna de la Facultat de Teologia de Catalunya. El Dr. Jordi Gayà, director de l’ISCR de Mallorca i el P. Agustí Borrell, professor i director del Departament de Sagrada Escriptura, varen ser els conferenciants que van exposar als assistents les espiritualitats del teòleg balear, considerat popularment beat, i la santa d’Àvila. La sessió es va completar amb la lectura d’unes poesies dels dos místics per alumnes de la facultat i la degustació de “torrijas de santa Teresa”. Al final, la historiadora Mercè Gras, arxivera dels Carmelites descalços de Catalunya i Balears, va presentar l’exposició “Les biblioteques de santa Teresa”, a la Biblioteca Pública Episcopal, amb edicions antigues d’alguns dels llibres que la van acompanyar en la seva època de formació, altres que va recomanar com a bàsics per a les biblioteques de les seves fundacions i algunes edicions primitives dels seus escrits publicats per editorials de Barcelona.

100 mallorquins peregrinen a Roma amb motiu de l'Any Ramon Llull
100mallorquins   9 de febrer de 2015     Els participants assistiran, el dimecres 11, a l’Audiència General amb el Papa      Francesc. Com a preparació als actes commemoratius de l’Any Ramon Llull, que començarà el mes de novembre de 2015, la Diòcesi de Mallorca organitza una peregrinació a Roma encapçalada pel Bisbe Javier Salinas del 9 al 12 de febrer de 2015. Els participants assistiran, el dimecres 11, a l’Audiència General amb el Papa Francesc, on el Bisbe de Mallorca li farà entrega d’un volum amb les obres del beat Ramon Llull. A més, el Papa rebrà un medalló amb una imatge de Sant Alonso Rodríguez, a qui el pontífex professa una gran devoció. El bronze du per títol “La Mare de Déu assistint Sant Alonso Rodríguez durant la pujada al Castell de Bellver” i és obra del P. Miquel Garau, SJ. A l’audiència, la peregrinació serà acompanyada pel President del Govern, José Ramon Bauzà; el vicepresident del Govern, Antonio Gómez; la Presidenta del Consell, Maria Salom i el batle de Palma, Mateu Isern. L’horabaixa hi haurà una recepció a l’ambaixada d’Espanya davant la Santa Seu, on Mons. Jordi Gayà pronunciarà una conferència sobre el beat. Els peregrins visitaran, a més, l’església del Gesù, el primer temple jesuïta del món i les estances de Sant Ignasi on el fundador va viure els darrers 12 anys de la seva vida. També la Basílica de Santa Maria la Major, on Mons. Javier presidirà la missa del 10 de febrer i les basíliques de Santa Pràxedes i Sant Joan del Laterà, a més dels museus Vaticans i la Basílica de Sant Pere.
Paraules del Vicari General, Mn. Antoni Vera, en la presentació de l’Any Ramon Llull
beatramonllull Sr. President del Govern de les Illes Balears, Autoritats, Amigues i amics tots,Abans de començar la meva intervenció, voldria disculpar l’ausència del sr. Bisbe que se troba visitant els nostres missioners de Perú i Equador. De part d’ell una salutació ben cordial.

Poques vegades, d’una manera tan clara i contundent, l’expressió vocal concorda amb el contingut que es vol expressar. En aquesta ocasió, sí que podem parlar d’un vertader esdeveniment històric que tenim al davant: la celebració del 700è aniversari de la mort del Beat Ramon Llull.Ramon Llull, el fill major de la nostra terra, el mallorquí més universal que ha travessat els segles, el filòsof, el teòleg, el místic, el reformador eclesial i de la societat, el pare de la nostra llengua; si voleu, el matemàtic, inclús, el precursor de la informàtica, però sobretot i d’inici: el laic cristià que per amor a l’Amat deixà aquesta estimada illa per dur a terme el seu gran propòsit de vida: que tothom conegués a Jesucrist. Recordant així la dimensió missionera del nostre Beat. L’Església de Mallorca, des de ja fa un temps, prepara i dóna aixopluc a tot un seguit d’activitats pròpies que desenvoluparà des del mes de novembre de l’any que ve, fins al novembre del 2016. També, com no podia ser d’altra manera, es congratula que les més altes institucions d’aquesta terra s’organitzin per a commemorar una efemèride de cabdal importància. I juntament amb les institucions, i la societat civil, vol col·laborar d’una manera ben generosa a que l’ANY RAMON LLULL sigui un moment clau per aconseguir tres objectius: 1. Servar la memòria del nostre Beat. 2. Preservar la seva festa entre nosaltres. 3. Transmetre a tota la societat, especialment, a les noves generacions, la importància de la persona, de l’obra i del testimoniatge de Ramon Llull. Moltes gràcies i que Déu ens doni a tots encert en aquesta tasca tan noble. Palma, 10 de desembre de 2014 Mn. Antoni Vera Vicari General

Els responsables polítics i institucionals donen la benvinguda a la Comissió d'Honor de l'Any Ramon Llull
fcomissiohonorrl   Durant un acte celebrat al Consolat de Mar. El Consolat de Mar va acollir ahir la primera reunió de la Comissió d’Honor de l’Any Ramon Llull 2015-2016, que ha assumit la responsabilitat d’organitzar els actes de commemoració del setè centenari de la mort del beat mallorquí. La trobada ha estat presidida pel president del Govern, José Ramón Bauzá, i ha comptat amb la participació, per part del Bisbat de Mallorca, del Vicari General, Mn. Antoni Vera, en representació del Bisbe de Mallorca. També han assistit, en representació de les principals institucions i entitats que integren la comissió, el president del govern autonòmic, José Ramón Bauzà, que ha presidit la trobada; la presidenta del Parlament de les Illes Balears, Margalida Duran; el vicepresident del Consell de Mallorca, Joan Rotger; el batle de Palma, Mateo Isern; el tinent coronel i director del Centre d’Història i Cultura Militar de Balears, Teodoro Pou; i el secretari general de la Universitat de les Illes Balears, Pere Grimalt. Igualment, ha participat en la reunió la persona que té al seu càrrec la responsabilitat de dur endavant la coordinació de les activitats englobades dintre de l’Any Ramon Llull: el comissionat autonòmic, Joan Francesc Romero. Posteriorment a la reunió ha tengut lloc, a la Capella del Consolat de Mar, la presentació oficial de la Comissió d’Honor, acte que ha congregat un nombrós grup de representants polítics i institucionals. Durant la seva intervenció, el Vicari General, Mn. Antoni Vera, va afirmar que la Diòcesi “vol col·laborar d’una manera ben generosa que l’Any Ramon Llull sigui un moment clau per aconseguir tres objectius: Servar la memòria del nostre Beat, preservar la seva festa entre nosaltres i transmetre a tota la societat, especialment, a les noves generacions, la importància de la persona, de l’obra i del testimoniatge de Ramon Llull”.
La Basílica de Sant Francesc celebra la festa del Beat Ramon Llull
beatramonllull   La Diòcesi de Mallorca està ultimant els detalls per a la celebració del VII Centenari de la seva mort (2015-2016). El proper 27 de novembre, l’Església de Mallorca celebra la festa del Beat Ramon Llull. El Bisbe de Mallorca, Mons. Javier Salinas, convida la comunitat diocesana a viure amb fe i agraïment aquesta diada. Durant molts segles, i malgrat les moltes dificultats i entrebancs, el poble cristià l’ha venerat i s’hi ha encomanat, tot tenint-lo com un model de vida cristiana. La Diòcesi de Mallorca està ultimant els detalls per a la celebració del VII Centenari de la seva mort (2015-2016), que comptarà amb multitud d’activitats, entre les quals destaca l’impuls al procés de canonització del beat. Les celebracions entorn a aquesta efemèrides començaran amb un tridu de preparació els dies 24, 25 i 26 de novembre amb una Eucaristia a les 19,30 h, predicada per Mons. Jordi Gayà. La festa del beat Ramon Llull se celebrarà 27 de novembre a les 19,30 h amb una solemne eucaristia a la Basílica de Sant Francesc presidida pel Bisbe Javier Salinas. A les 20,30 h, al saló d’actes del col·legi Sant Francesc, tendrà lloc l’acte acadèmic a càrrec del P. Joan Nadal sobre “Ramon Llull i l’Orient”.
La Comissió Acadèmica ultima els detalls del Congrés Internacional sobre Ramon Llull
fcomissioaca     Acadèmics d’Itàlia, Brasil i Espanya participen en la reunió de la Comissió Acadèmica de l’Any Ramon Llull. La Comissió Acadèmica que coordina els actes del VII centenari de la mort de Ramon Llull s’ha reunit avui matí al Palau Episcopal per ultimar les activitats de l’Any Ramon Llull convocat per la Diòcesi de novembre de 2015 a novembre de 2016. En aquesta ocasió han estat presents a la trobada representants del Centre d’Estudis Teològics de Mallorca, UIB, Universitat Autònoma de Barcelona, Maioricensis Schola Lullistica, Facultat de Teologia de Catalunya, Arqueològica Lul·liana, Institut Brasiler de Filosofia i Ciències de Raymond Lull – IBFCRL i la Pontificia Università Antonianum de Roma. Just un any abans de l’inici de l’any, a la reunió de treball s’ha parlat del Congrés Acadèmic Internacional sobre la figura de Ramon Llull que tendrà lloc del 24 al 27 de novembre de 2015 a Palma. Es tracta d’una trobada d’experts reconeguts en l’àmbit d’estudi lul·lià que analitzaran la figura des de múltiples vessants. La comissió acadèmica, que està composta per 15 centres acadèmics d’arreu del món, vetla per l’organització d’esdeveniments culturals entorn de la figura del Beat Ramon, que tendrà com a gran exponent dos grans congressos internacionals, un el 2015 a Mallorca i un altre el 2016 a Barcelona. Al llarg d’aquests encontres es tractarà la figura de Ramon Llull des de dues perspectives: com a home de fe i missioner —base del seu desenvolupament cultural— i com a home de ciència. S’abordaran temes com la teologia, el dret internacional, la literatura, història, el diàleg interreligiós o fins i tot la informàtica.
Reunió de la comissió organitzadora del 700 aniversari de la mort de Ramon Llull (2015-2016)
beatramonllull El proper 27 de novembre, l’Església de Mallorca celebra la festa del Beat Ramon Llull. El Bisbe de Mallorca, Mons. Javier Salinas, convida la comunitat diocesana a viure amb fe i agraïment aquesta diada. Durant molts segles, i malgrat les moltes dificultats i entrebancs, el poble cristià l’ha venerat i s’hi ha encomanat, tot tenint-lo com un model de vida cristiana.La Diòcesi de Mallorca està ultimant els detalls per a la celebració del VII Centenari de la seva mort (2015-2016), que comptarà amb multitud d’activitats, entre les quals destaca l’impuls al procés de canonització del beat.Les celebracions entorn a aquesta efemèrides començaran amb un tridu de preparació els dies 24, 25 i 26 de novembre amb una Eucaristia a les 19,30 h, predicada per Mons. Jordi Gayà.

La festa del beat Ramon Llull se celebrarà 27 de novembre a les 19,30 h amb una solemne eucaristia a la Basílica de Sant Francesc presidida pel Bisbe Javier Salinas. A les 20,30 h, al saló d’actes del col·legi Sant Francesc, tendrà lloc l’acte acadèmic a càrrec del P. Joan Nadal sobre “Ramon Llull i l’Orient”.

Calendari d’Activitats

octubre 2017
M T W T F S S
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Propers Esdeveniments

No hi ha activitats properes

Digué l’amic a l’Amat: Jo no he deixat d’amar-vos, des del dia que us vaig conèixer. Car en Vós i per Vós i amb Vós he estat, onsevulla que fos.

Respongué l’Amat: Ni jo, després que tu m’haguessis conegut i amat, mai t’he oblidat ni mai per mai t’he enganyat ni t’he fallat”.

LLIBRE D’AMIC E AMAT, Ramon Llull

Ho organitza
Hi Col·labora