ACTIVITATS

ACADÈMICS D’ITÀLIA, BRASIL I ESPANYA
PARTICIPEN 
EN LA REUNIÓ DE LA
COMISSIÓ ACADÈMICA DE L’ANY RAMON LLULL


DIA 27 de novembre de 2014
HORA 11h
LLOC Palau Episcopal (C/ Mirador, 5)

noticia

Aquest dijous 27 de novembre, festivitat del Beat Ramon Llull, tendrà lloc una nova reunió de la Comissió Acadèmica que coordina els actes del VII centenari de la mort de Ramon Llull i de l’Any Ramon Llull convocat per la Diòcesi de novembre de 2015 a novembre de 2016. 

En aquesta ocasió seran presents a la trobada representants del Centre d’Estudis Teològics de Mallorca, UNED, UIB, Universitat Autònoma de Barcelona, Maioricensis Schola Lullistica, Facultat de Teologia de Catalunya, Arqueològica Lul·liana, Institut Brasiler de Filosofia i Ciències de Raymond Lull – IBFCRL i la Pontifícia Università Antonianum de Roma.

La comissió acadèmica, que està composta per 15 centres acadèmics d’arreu del món, vetla per l’organització d’esdeveniments culturals entorn de la figura del Beat Ramon, que tendrà com a gran exponent dos grans congressos internacionals, un el 2015 a Mallorca i un altre el 2016 a Barcelona. Al llarg d’aquests encontres es tractarà la figura de Ramon Llull des de dues perspectives: com a home de fe i missioner —base del seu desenvolupament cultural— i com a home de ciència. S’abordaran temes com la teologia, el dret internacional, la literatura, història, el diàleg interreligiós o fins i tot la informàtica.

lloafigura 11 de febrer de 2015 En les breus paraules que ha dirigit al Bisbe de Mallorca, Mons. Javier Salinas, el Papa Francesc ha lloat la figura del Beat Ramon Llull, “un exemple de diàleg interreligiós també avui”. Els 100 peregrins que han participat en l’audiència general dels dimecres, a més de les principals autoritats polítiques illenques han pogut sentir a prop el bisbe de Roma, que ha demanat als mallorquins que continuïn resant a Déu amb la intercessió del beat Ramon Llull. El Bisbe de Mallorca, Mons. Javier Salinas, ha fet entrega al Sant Pare de dos volums amb obres de Ramon Llull, el Blanquerna i Nostra Dona Santa Maria. A més, els peregrins han regalat al Papa un medalló amb una imatge de Sant Alonso Rodríguez, obra del P. Miquel Garau, SJ. Recordem que el Sant Pare ha manifestat en diferents ocasions la seva devoció al sant. Acte seguit s’ha celebrat una eucaristia d’acció de gràcies a la capella de la Casa General dels Jesuites de Roma, presidida pel Bisbe Javier. L’acte central de l’horabaixa ha estat la conferència i posterior recepció a l’ambaixada d’Espanya davant la Santa Seu. Mons. Jordi Gayà ha pronunciat la conferència “Ramon Llull, un sant per a la missió al segle XXI”. L’ambaixador Eduardo Gutiérrez Sáenz de Buruaga ha estat l’amfitrió de la delegació mallorquina present a Roma. L’horabaixa, la delegació balear es traslladarà a l’ambaixada d’Espanya davant la Santa Seu, per assistir a la conferència «Ramon Llull, un sant per a la missió al segle xxi», a càrrec de monsenyor Jordi Gayá, director de l’Institut Superior de Ciències Religioses de Mallorca. Demà dijous el grup assistirà a una Eucaristia a l’altar de la capella de Sant Josep la Basílica de Sant Pere del Vaticà, presidida pel Vicari General de la Diòcesi, Mn. Antoni Vera.
fcomissio202

Avui dimecres 2 d’abril ha tengut lloc una nova reunió de la Comissió Diocesana que coordina els actes del VII centenari de la mort de Ramon Llull i de l’Any Ramon Llull convocat per la Diòcesi de novembre de 2015 a novembre de 2016.

A la reunió s’han parlat de les activitats previstes per a l’Any Ramon Llull, que s’iniciarà el 27 de novembre de 2015 amb l’obertura solemne de l’Any amb una missa a la Basílica de Sant Francesc i un concert de Jordi Savall. Fins el mateix dia de 2016, es duran a terme diverses activitats emmarcades en tres grans àmbits: espiritualitat i devoció, cultura i commemoracions. S’elaboraran diversos materials devocionals, catequètics i didàctics per divulgar la figura de Llull, i s’impulsaran peregrinacions i concentracions als llocs lul·lians. Altres iniciatives culturals són diverses exposicions divulgatives a Palma, Barcelona i Roma; exposicions de còmics inspirats en la vida del beat, conferències, congressos internacionals i concursos artístics.

Aquest aniversari té com a objectiu estudiar i difondre, amb el màxim respecte i competència, el pensament de Ramon Llull, un dels teòlegs i escriptors més destacats de l’Edat Mitjana, no tan sols en els territoris de parla catalana, sinó en tota la tradició europea, podent considerar-lo com el mallorquí més universal de tots els temps.

teresallull A càrrec del Dr. Jordi Gayà i del P. Agustí Borrell.

El dia de Sant Josep, patró dels Carmelites descalços de Catalunya i Balears i del Seminari, santa Teresa de Jesús va compartir amb Ramon Llull la sessió acadèmica sobre l’experiència mística de tots dos en la Jornada de les Facultats (de Teologia, de Filosofia i Antoni Gaudí) celebrada a l’Aula Magna de la Facultat de Teologia de Catalunya. El Dr. Jordi Gayà, director de l’ISCR de Mallorca i el P. Agustí Borrell, professor i director del Departament de Sagrada Escriptura, varen ser els conferenciants que van exposar als assistents les espiritualitats del teòleg balear, considerat popularment beat, i la santa d’Àvila. La sessió es va completar amb la lectura d’unes poesies dels dos místics per alumnes de la facultat i la degustació de “torrijas de santa Teresa”.

Al final, la historiadora Mercè Gras, arxivera dels Carmelites descalços de Catalunya i Balears, va presentar l’exposició “Les biblioteques de santa Teresa”, a la Biblioteca Pública Episcopal, amb edicions antigues d’alguns dels llibres que la van acompanyar en la seva època de formació, altres que va recomanar com a bàsics per a les biblioteques de les seves fundacions i algunes edicions primitives dels seus escrits publicats per editorials de Barcelona.

100mallorquins

 

9 de febrer de 2015

    Els participants assistiran, el dimecres 11, a l’Audiència General amb el Papa      Francesc.

Com a preparació als actes commemoratius de l’Any Ramon Llull, que començarà el mes de novembre de 2015, la Diòcesi de Mallorca organitza una peregrinació a Roma encapçalada pel Bisbe Javier Salinas del 9 al 12 de febrer de 2015. Els participants assistiran, el dimecres 11, a l’Audiència General amb el Papa Francesc, on el Bisbe de Mallorca li farà entrega d’un volum amb les obres del beat Ramon Llull. A més, el Papa rebrà un medalló amb una imatge de Sant Alonso Rodríguez, a qui el pontífex professa una gran devoció. El bronze du per títol “La Mare de Déu assistint Sant Alonso Rodríguez durant la pujada al Castell de Bellver” i és obra del P. Miquel Garau, SJ.

A l’audiència, la peregrinació serà acompanyada pel President del Govern, José Ramon Bauzà; el vicepresident del Govern, Antonio Gómez; la Presidenta del Consell, Maria Salom i el batle de Palma, Mateu Isern. L’horabaixa hi haurà una recepció a l’ambaixada d’Espanya davant la Santa Seu, on Mons. Jordi Gayà pronunciarà una conferència sobre el beat.

Els peregrins visitaran, a més, l’església del Gesù, el primer temple jesuïta del món i les estances de Sant Ignasi on el fundador va viure els darrers 12 anys de la seva vida. També la Basílica de Santa Maria la Major, on Mons. Javier presidirà la missa del 10 de febrer i les basíliques de Santa Pràxedes i Sant Joan del Laterà, a més dels museus Vaticans i la Basílica de Sant Pere.